Lunchdebat Kabelfabriek Delft

Delftse politiek omarmt idee van regelvrij zone voor ontwikkeling stadswijk

Delftse politiek omarmt idee van regelvrij zone voor ontwikkeling stadswijk.
Delftse Kabelfabriek start met actueel lunchdebat.
De Delftse Kabelfabriek was vrijdagmiddag 19 februari het podium voor politiek, universiteit en bedrijfsleven om te debatteren over: “Hoe ontwikkel je op organische wijze een dynamische nieuwe stadswijk?”

Blauw
Op het terrein van de Kabelfabriek, een vierkante kilometer groot, zal in de komende 10 jaar de bruisende stadswijk ‘Blauw’ ontstaan. Projectorganisatie Blauw heeft, samen met de gemeente Delft, een heldere visie over hoe het huidige industriegebied Schieoevers-Noord om te vormen tot een gemengd stedelijk gebied. Dé plek voor een dynamische stadswijk met goede bereikbaarheid in Delft en verbindingen en naar de rest van de Randstad. “In die omgeving willen ondernemende technotalenten wel wonen en werken”, aldus de ontwikkelaars van Blauw, “Een plek waar wonen, werken en vrije tijd 24/7 in elkaar overlopen.”.

Het Nieuwe Ontwikkelen
De nieuwe stadswijk Blauw wordt niet vanachter een bureau bedacht en geregisseerd, maar ontstaat op organische wijze. Door pioniers en creatieven letterlijk en figuurlijk de ruimte te geven, verdwijnen oude gebruikers zoals transport en opslag geleidelijk uit het gebied. Het nieuwe ontwikkelen vraagt een heel andere rol van gemeente, bouwers en ontwikkelaars. Vergeet het riedeltje: grondkopen-tekenen-vergunning-slopen-bouwen. Die top-down benadering gaat uit van de maakbare stad. Een duurzame stad, een plezierige woon-werkomgeving bedenk je niet, maar ontstaat en krijgt kleur door initiatieven van bewoners en bedrijven. ‘Organic urbanism’ begint bij de authenticiteit van de plek: de Kabelfabriek.

Kabelfabriek lunchdebat
Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gaven Rudy Stroink (C.O.A.C.H. TCN), Karin Schrederhof (Vestigingsdirecteur Woonbron Delft) en Erik Pasveer (Hoofd Stedenbouw Gemeente Delft) onder leiding van Wytze Patijn (Decaan Bouwkunde TU Delft) de aftrap voor het debat met de locale politieke partijen. Verder waren er jonge ondernemers aanwezig en talenten die op het punt staan voor zichzelf te beginnen. “Handen af, bied ondernemers de ruimte”, zijn de letterlijke woorden waarmee de Delftse ondernemers het debat openden.
De ontwikkelaar: “Het is onze verantwoordelijk als goed huisvader over de huurders, gebouw en gebied te waken en de gemeente niet met hoofdpijn achter te laten.” “Ondernemer, reken niet teveel op de gemeente, de gemeente moet vooral duidelijk zijn”. De gemeente is duidelijk in haar positieve houding ten opzichte van de de Kabelfabriek en de ontwikkeling naar een stadswijk waarmee zij startende academici aan zich kan binden. De politieke partijen maken het concreet: “Regelvrije zone, experimenteergebied, zo min mogelijk regels met afspraken over het eindresultaat en goede verbindingen naar de TU”. Spraakmakende voorstellen die bij de ontwikkelaars en ondernemers in goede aarde vallen.

Projectorganisatie Blauw
Projectorganisatie Blauw is initiatiefnemer van het Kabelfabriek lunchdebat. In Blauw werken de bedrijven TCN, Woonbron, Kristal en Era Contour nauw samen met de Gemeente Delft om de transformatie van het gebied Schieoevers-Noord naar een divers stedelijk gebied genaamd Blauw te realiseren.

/dms/tcn/polaroids/kabelfabriek/fotokabelfabrieklunchdebat1
/dms/tcn/polaroids/kabelfabriek/fotokabelfabrieklunchdebat6
/dms/tcn/polaroids/kabelfabriek/fotokabelfabrieklunchdebat5