Debat over toekomst gebouw Centraal Beheer

Gemeente, ontwikkelaar en architect in debat over toekomst gebouw Centraal Beheer

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst in het Centraal Beheer gebouw in Apeldoorn debatteerden gemeente Apeldoorn, ontwikkelaar TCN en architect Herman Hertzberger over de toekomst van het 40.000 m² monumentale gebouw dat halverwege 2013 leeg komt te staan.

De Amsterdamse architect Herman Hertzberger ontwierp het in 1972 gebouwde Centraal Beheer gebouw. Hij liet tijdens de bijeenkomst op 15 november zijn licht schijnen op het verleden maar vooral ook op de mogelijke toekomst van het gebouw. Hertzberger ontwierp het gebouw namelijk destijds niet als een kantoorgebouw, maar als een aaneenschakeling van ruimtes (de bekende kubussen waar het gebouw uit bestaat), die op verschillende manieren zouden kunnen worden gebruikt. Als werkruimte, maar ook als wachtruimte, restaurant of lesruimte.

Rudy Stroink, oprichter van TCN, vertelde tijdens de bijeenkomst dat Hertzberger in 1973 professor was aan de Bouwkunde faculteit waar hij toen studeerde. “Bij hem staat de mens centraal en dat geldt ook voor dit gebouw. Dit gebouw heeft al een veel langer leven dan andere gebouwen. Je kunt er namelijk wat mee.”

TCN wil er opnieuw een werkplaats voor duizend mensen van maken. Met onderwijsinstellingen, (kleine) bedrijven, een hotel en studentenhuisvesting, informatiecentra, ontmoetingsruimtes. “Samenwerking is de grootste opgave van de 21e eeuw, ook tussen bedrijven. Dat kan in dit gebouw”.

Stroink maakte verder de vergelijking met een iPhone. Apple ontwierp het platform, ieder ander kan er toepassingen voor bedenken en die erop aanhaken. “We nodigen iedereen uit om iets te bedenken, ook Apeldoorners.” Een restrictie had hij ook. “Je moet niet alles naar je toe willen halen, de ideeën moeten wel passen bij Apeldoorn, aansluiten bij het DNA van de stad”.

Wethouder Spoelstra vertelde hoe het concept naadloos aansluit bij de ambities van gemeente. Hij zei daarover gekscherend: “Wij hoeven niets te doen, TCN voert met deze ontwikkeling een deel van ons collegeprogramma uit.” Hij doelde daarmee op de impuls die Apeldoorn wil geven aan het onderwijs in de regio en de versterking van de werkgelegenheid. Ook het voorkomen van verdere leegstand (in Apeldoorn staat op dit moment 125.000 m² kantoorruimte leeg) is voor de gemeente een belangrijk thema.

TCN
TCN is vanaf 1994 actief als de dappere en speelse hond van het Europees vastgoed. Door onze flexibele benadering zijn we, ook in de huidige markt, steeds in staat verrassende plekken te bedenken, te maken en vooral te onderhouden.

TCN transformeert bestaande gebouwen en gebieden tot comfortabele, functionele en veilige leefomgevingen. Wij doen dat op basis van co-creatie met gespecialiseerde partners. Door de integrale benadering van onze projecten, namelijk conceptontwikkeling, realisatie, beleggen en het managen van projecten, zijn wij langdurig betrokken bij onze projecten.

TCN wordt gevormd en gemaakt door 200 medewerkers en heeft projecten in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Oostenrijk en Rusland.